.

[ρεπορτάζ του Γιώργου Τσαντίκου στην εφημερίδα "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ"]
[
δείτε επίσης το ρεπορτάζ του www.tvxs.gr]

Στον Άρειο Πάγο έφτασε η υπόθεση των επιχορηγήσεων των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τις οποίες φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών καταγγέλλουν ότι φέτος, κατέληξαν σε τσέπες συγκεκριμένων συνδικαλιστών της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ.

Ο Άρειος Πάγος ζήτησε από την Εισαγγελία Ιωαννίνων (αφού αυτή δεν πήρε την πρωτοβουλία) να ερευνήσει το θέμα, βάσει μιας ανώνυμης επισ
τολής. Η επιστολή που στάλθηκε στον Άρειο Πάγο, αναφέρει ό,τι έχει δει το φως της δημοσιότητας, δηλαδή τις καταγγελίες ότι μερίδα συνδικαλιστών της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ πλαστογράφησε υπογραφές φοιτητών που είναι μέλη διοικήσεων συλλόγων και εισέπραξε με «πλάγιο» τρόπο ποσά των επιχορηγήσεων (περί τα 1.600 ευρώ για κάθε σχολή). Την επιστολή την υπογράφει κάποιος «Γιαννιώτης», ωστόσο εικάζεται ότι πρόκειται περί ψευδωνύμου.

Όπως αποκάλυψε στις 30 Ιανουαρίου ο «Η.Α», το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενέκρινε ένα τουλάχιστον τιμολόγιο προμήθειας γραφικής ύλης, για το τμήμα ΜΕΥ (Μηχανικών Επιστήμης Υλικών), από την επιδότηση των φοιτητικών συλλόγων. Στο τιμολόγιο εμφανίζεται ως παραλήπτης γραφικής ύλης αξίας 1.600 ευρώ από κατάστημα της πόλης, ο τέως πρόεδρος της ΔΑΠ Ιωαννίνων, ο οποίος όμως είναι φοιτητής στο τμήμα Μαθηματικών. Φοιτητές του ΜΕΥ, μέλη της ΕΑΑΚ (Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης) κατήγγειλαν, πρώτον ότι οι υπογραφές που «εξουσιοδοτούν» το συγκεκριμένο φοιτητή είναι πλαστές και μπήκαν εν αγνοία των εκπροσώπων, δεύτερον ότι η γραφική ύλη (οι διαβόητες… 167 γομολάστιχες μεταξύ άλλων) δεν παραδόθηκαν ποτέ στο σύλλογο και τρίτον, ότι ο τέως πρόεδρος της ΔΑΠ και ο νυν πρόεδρος της ΠΑΣΠ εμφανίζονται ως εκτελεστές των παραστατικών για 13 από τις 14 σχολές του πανεπιστημίου!

Η πρυτανική αρχή έχει αρνηθεί ότι φέρει κάποια ευθύνη για το γεγονός, έχει αναστείλει, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, τις επιχορηγήσεις για το 2008 και έχει αποδώσει το θέμα σε «αντιπαράθεση μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων». Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό TV1 ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννης Γεροθανάσης τόνισε ότι έχει προχωρήσει σε έλεγχο των επιχορηγήσεων από το… 1970, επιφυλασσόμενος πάντως να απαντήσει για τις φετινές καταγγελίες, μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα. Ο κ. Γεροθανάσης έχει αρνηθεί το αίτημα των φοιτητών να δοθούν και τα υπόλοιπα παραστατικά στη δημοσιότητα, επικαλούμενος το νόμο περί προσωπικών δεδομένων.

Τι συμβαίνει με τις επιχορηγήσεις:

Τι είναι όμως οι επιχορηγήσεις των συλλόγων; Από καταβολής του σχεδόν, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δίνει από τον προϋπολογισμό του ένα ποσό, το οποίο μοιράζεται στους συλλόγους. Ως «εκτελεστές» των επιχορηγήσεων, είναι συνήθως οι φοιτητές-μέλη της Συγκλήτου, ένας για κάθε φοιτητικό σύλλογο. Αυτοί, προέρχονται από τις φοιτητικές παρατάξεις, μια και η εκπροσώπηση των φοιτητών στη Σύγκλητο καθορίζεται από τη δύναμη των παρατάξεων στις φοιτητικές εκλογές. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90, τα ποσά που ήταν πολύ μικρότερα (περίπου το 1/3 των σημερινών) δίνονταν απευθείας στα μέλη της Συγκλήτου τα οποία, με εξουσιοδοτήσεις από τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων και με μια σειρά άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, έπαιρναν την επιταγή και τη διέθεταν στο σύλλογό τους.

Από ένα σημείο και μετά, το σύστημα άλλαξε. Το πανεπιστήμιο, αντί να δίνει «ρευστό», ζητούσε από τους συλλόγους να φέρνουν δαπάνες προς έγκριση, οι οποίες εξοφλούνταν από την οικονομική υπηρεσία του ιδρύματος μετά από έγκριση του πρυτανικού συμβουλίου. Στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα που υπάρχει, είναι ότι δύο άτομα φέρονται ως «εξουσιοδοτημένοι» για όλες τις σχολές εν αγνοία ακόμη και των ίδιων των παρατάξεών τους, ενώ δεν έχουν εμφανιστεί πουθενά και τα υλικά που αναγράφονται στα τιμολόγια. Το θέμα έχει προκαλέσει εντάσεις και στο εσωτερικό της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, ειδικά σε ό,τι αφορά τη στήριξη που έχουν δώσει στη σημερινή πρυτανική αρχή τμήματα των παρατάξεων.Share/Save/Bookmark

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε σεις!Κάντε τους ρόμπα!!Άντε για να δουν όλοι ποιοι είναι και τι είναι...Φοιτητής...

Δημοσίευση σχολίου