.


Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ | Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Συλλεκτικής αξίας... γομολάχιστες (και άλλη γραφική ύλη) αναζητεί η Εισαγγελία Ιωαννίνων έπειτα από σχετική παραγγελία του Αρείου Πάγου! Δεν εξηγείται διαφορετικά πώς καταβλήθηκαν 1.600 ευρώ από το πανεπιστήμιο της πόλης για μια χούφτα... γομολάστιχες και διορθωτικά (τα γνωστά, ασήμαντου κόστους, blanco) ως αναλώσιμα του συλλόγου φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών.

Οι φοιτητές φυσικά όχι μόνο δεν παρέλαβαν τις γόμες και τα διορθωτικά, αλλά, όπως αποκαλύπτεται, αγνοούσαν και τη δυνατότητα τέτοιου είδους οικονομικής ενίσχυσης από το πανεπιστήμιό τους. Οι εκπρόσωποί τους, συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη ΔΑΠ και στην ΠΑΣΠ, βρέθηκαν την ίδια στιγμή να κατηγορούν αλλήλους για πλαστογράφηση υπογραφών και στοιχείων στα παραστατικά αγοράς και αίτησης της εκταμίευσης, τα οποία, κατά τα λοιπά, έλεγξε και ενέκρινε η πρυτανεία του ιδρύματος.

«Ασήμαντο» ποσό

Αν και το ποσό εκ πρώτης όψεως φαίνεται... ασήμαντο, αποκαλύπτεται ότι αποτελούσε τμήμα ετήσιου τακτικού κονδυλίου, συνολικού ύψους 23.000 ευρώ, για υλικοτεχνική ενίσχυση των 14 φοιτητικών συλλόγων του ιδρύματος που παρείχε από τον τακτικό προϋπολογισμό της η πρυτανεία. Η τύχη του και οι τσέπες στις οποίες κατέληγε φαίνεται να αγνοούνται τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια! Η φοιτητική κοινότητα του ιδρύματος βρίσκεται σε αναβρασμό, ο πρύτανης κ. Ι. Γεροθανάσηςδεσμεύθηκε για κάθαρση ξεκινώντας έρευνα στα ανάλογα παραστατικά και τιμολόγια από το... 1973(!) και στο εσωτερικό των δύο μεγάλων παρατάξεων έχει ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος».

Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο, στη διάρκεια μιας παράστασης διαμαρτυρίας φοιτητών στην πρυτανεία. Εκπρόσωποί τους στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών είδαν, τυχαία, αντίγραφο εγγράφου με τις υποτιθέμενες υπογραφές τους, το οποίο πιστοποιούσε τη χορήγηση των χρημάτων για τις... γόμες και τα διορθωτικά. Ζήτησαν εξηγήσεις, αφού όπως είπαν ουδέποτε είχαν υπογράψει τέτοιο έγγραφο, ούτε καν γνώριζαν τη δυνατότητα τέτοιας οικονομικής ενίσχυσης. Εν συνεχεία απαίτησαν να δουν ποιοι άλλοι συμφοιτητές υπέγραφαν. Αλλά στο αντίγραφο που τους έδωσε ο πρύτανης, πέραν των φοιτητών της ΕΑΑΚ που κατήγγειλαν ότι πλαστογραφήθηκαν οι υπογραφές τους, είχαν σβηστεί τα ονόματα και οι μονογραφές των εκπροσώπων των άλλων παρατάξεων. Σβησμένο ήταν και το όνομα του τελικού αποδέκτη και διαχειριστή του ποσού, ο οποίος υποτίθεται ότι θα παρέδιδε τα χρήματα στην εταιρεία παροχής των αναλωσίμων, και όλα αυτά με δικαιολογία την ανάγκη προστασίας... των προσωπικών δεδομένων αυτών των φοιτητών.

Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες γενικεύθηκαν και τα διοικητικά συμβούλια των τμημάτων ζήτησαν τα παραστατικά. Φωτοαντίγραφα των επίμαχων παραστατικών έφθασαν τελικά σε φάκελο και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στο εσωτερικό του φακέλου υπήρχε και μία επιστολή όπου, με την υπογραφή «Γιαννιώτης», ένας«απλός πολίτης», όπως έγραφε, ζητούσε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Γ.Σανιδά να παρέμβει προκειμένου«να σταματήσουν τα σκάνδαλα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων». Η συνέχεια δόθηκε με την προ δεκαημέρου παραγγελία προς την Εισαγγελία Ιωαννίνων να διερευνήσει την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δαπάνες με την ένδειξη «για αναλώσιμα και γραφική ύλη» καλύπτονταν επί 15ετία με την αιτιολογία ότι αφορούσαν 13 φοιτητικούς συλλόγους του ιδρύματος, ενώ απουσίαζαν συστηματικά οι σχετικές αιτήσεις από τον σύλλογο του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστήμης της Τέχνης. Κατά σύμπτωση στο συγκεκριμένο τμήμα δεν υπάρχουν συνδικαλιστές προσκείμενοι στη ΔΑΠ και στην ΠΑΣΠ.

Ο κ. Γεροθανάσης μιλώντας στο «Βήμα» διευκρινίζει:

«Αμέσως μόλις δημιουργήθηκαν ίχνη αμφιβολιών,έδωσα εντολή να “παγώσουν” οι πληρωμές και να υπάρξει ενδελεχής επανέλεγχος για όλες τις σχετικές δαπάνες από το 1973 και εντεύθεν». Χαρακτηρίζει ωστόσο «πρότυπο»το σύστημα ελέγχου και έγκρισης αυτών των δαπανών σε τρία διαδοχικά στάδια που έχει θεσπίσει η πρυτανεία και προσθέτει:

«Εχουμε ήδη προχωρήσει στη διαδικασία εσωτερικού ελέγχου και όσα στοιχεία έχουμε συγκεντρώσει θα τα δημοσιοποιήσουμε εντός της εβδομάδας» .

Εμφύλιος στη ΔΑΠ

Ηδη η... μπάλα των αντιδράσεων πήρε στο διάβα της ως πρώτο «ύποπτο» για τη σύνταξη της αίτησης χορηγίας τον υπεύθυνο της ΔΑΠ για ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο οποίος τυγχάνει επικεφαλής της «γαλάζιας» παράταξης και στο Τμήμα Επιστήμης Υλικών. Ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε για αυτή τη χορηγία και, συνακόλουθα, ότι υπέγραψε το... αμαρτωλό έγγραφο. Αγνοια για το θέμα δήλωσαν διαδοχικά και άλλοι συνδικαλιστές των δύο μεγάλων παρατάξεων στα υπόλοιπα τμήματα. Στο εσωτερικό της ΔΑΠ άρχισε «εμφύλιος πόλεμος» για «εκλεκτικές σχέσεις» με τις εκάστοτε πρυτανικές αρχές. Αποτέλεσμα ήταν να «καρατομηθεί» από τη θέση του ο επικεφαλής της παράταξης, ο οποίος επιμένει να δηλώνει πλήρη άγνοια για όλα.

Η υφέρπουσα φημολογία οργιάζει. Πολλοί φοιτητές κάνουν λόγο για«κύκλωμα “αιώνιων΄΄ και “υπεραιωνόβιων΄΄ φοιτητών με... γαλάζιες περγαμηνές, οι οποίοι λυμαίνονται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια» και καταλογίζουν ευθύνες για τη διαιώνιση της κατάστασης και στην τωρινή διοίκηση του Πανεπιστημίου.


Share/Save/Bookmark

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλα ειναι και πολυ λαμογια!Μπραβο παιδια!Συνεχιστε ετσι,ξεσκεπαστε τους ολους!

Δημοσίευση σχολίου