.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
ΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ

Ζούμε στη δίνη μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που δημιούργησε το σύστημα. Αυτή την κρίση καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι με τις απολύσεις, τα μειωμένα μεροκάματα, την ελαστική εργασία και τα stage. Καλείται χειρότερα ακόμα να την πληρώσει η νεολαία με την καταστολή, το αβέβαιο εργασιακό μέλλον, την περιστολή των δικαιωμάτων μας. Έτσι είδαμε μέσα στην κρίση να ξεσπά η εξέγερση του Δεκέμβρη, με τη νεολαία να μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο εκφράζοντας τη συσσωρευμένη οργή απέναντι σε ένα σύστημα που τόσα χρόνια τη χρησιμοποιεί σαν καύσιμη ύλη. Οι πρώτες εκλογές στην κρίση έδειξαν την κατάρρευση της κυβέρνησης της ΝΔ μετά από την αυταρχική και αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε και στο φόντο των κινητοποιήσεων της νεολαίας και των εργαζομένων. Η νίκη του ΠΑΣΟΚ ήρθε λόγω μιας ψήφου καταδίκης της πολιτικής της ΝΔ και όχι λόγω της ελπίδας του λαού για πραγματική αλλαγή.

Οι πρώτες μέρες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι χαρακτηριστικές. Ο Χρυσοχοϊδης, ο νέος υπουργός «προστασίας του πολίτη»(!!!), εξαπέλυσε αστυνομικό πογκρόμ στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων με μαζικές προσαγωγές και συλλήψεις στο σωρό δίνοντας το στίγμα του για το πως θα αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις που θα ξεσπάσουν. Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων το έργο της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτα το ΠΑΣΟΚ με την νέα υπουργό ναυτιλίας Κατσέλη, που παρά τις συνεχιζόμενες απεργίες των λιμενεργατών, λύνει τα χέρια της Cosco (εταιρία που έχει πάρει το λιμάνι του Πειραιά) δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να ακυρωθεί η συμφωνία». Η κυβέρνηση κατάργησε τα stage του δημόσιου τομέα απολύοντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους αντί να τους δώσει μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι δηλώσεις του Γιωργάκη για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό ουσιαστικά σημαίνουν μηδαμινές αυξήσεις για τους εργαζόμενους που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης σημαίνει δραματική χειροτέρευση της ζωής τους. Βεβαίως πουθενά δεν γίνεται λόγος για να παρθούν πίσω τα αντιδραστικά μέτρα της ΝΔ μιας και σαν «αντιπολίτευση» το ΠΑΣΟΚ προσέφερε άπλετη συναίνεση στο σύνολο των μεταρρυθμίσεων.

Στο μέτωπο της παιδείας το πρώην ΥΠΕΠΘ μετονομάστηκε σε Υπουργείο Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Η επιλογή δεν είναι τυχαία ούτε απλώς επικοινωνιακή ταχτική. Η αντίληψη της δια βίου μάθησης αφού αποδέχεται τη βαρβαρότητα των εργασιακών σχέσεων, την ανασφάλεια, την απόλυση, την ελαστική εργασία, στη συνέχεια απαιτεί από τους εργαζόμενους, άνεργους, ημιεργαζόμενους, απασχολήσιμους, να επιμορφώνονται, να εξετάζονται, να αξιολογούνται και να πιστοποιούνται δια βίου, με δικά τους έξοδα, στον δικό τους ελεύθερο χρόνο για το καλό των εργοδοτών τους. Η επιλογή της Διαμαντοπούλου σαν νέας Υπουργού έχει να κάνει με τις στρατηγικές αλλαγές σε αντιδραστική, αντιεκπαιδευτική κατεύθυνση που επιδιώκει να προωθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Έτσι ανέσυρε από το συρτάρι την έλλειψη πόρων και «πάγωσε» το πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης. Ακόμα και στο θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων που υπέγραψε ο Σπηλιοτόπουλος πολύ προκλητικά 3 μέρες πριν τις εκλογές, η Άννα Διαμαντοπούλου, υπουργός πια Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, δεν διαχώρισε τη θέση της. Διαφώνησε μόνο στο επίπεδο του αν έγιναν τυπικά οι διαδικασίες, έχοντας προ πολλού εκφράσει τη συμφωνία της στα ιδιωτικά πανεπιστήμια το 2006 και στην ισοτίμηση των κολεγίων.Κατά τα άλλα συνεχίζει το έργο της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Με την αναγνώριση των ΚΕΣ δεκάδες ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αξιολογούνται μαζί με τα δημόσια με αποτέλεσμα τα δημόσια να υποχρεώνονται στην υποβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών τους στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης και των δυο κύκλων σπουδών της Μπολόνια. Στην ουσία αποτελούν μπακάλικα κατάρτισης, με εξαιρετικά μικρό χρόνο φοίτησης και εργαλειακή-εξειδικευμένη γνώση με μοναδικό στόχο την άμεσα παραγωγική εργασία, χτυπώντας συνολικά την έννοια της εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ΚΕΣ υπάγονται όχι στο Υπουργείο Παιδείας αλλά στο Υπουργείο Εμπορίου. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2007 η Διαμαντοπούλου ήταν υπέρμαχος της αναθεώρησης του άρθρου 16.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τόσο δυσμενές για την επιβίωση του δημόσιου πανεπιστημίου το Πανεπιστήμιο Κρήτης πάντα στην “πρωτοπορία” έρχεται να περάσει το νέο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του. Έναν εσωτερικό κανονισμό που ορίζει manager για να διαχειρίζεται τα οικονομικά του πανεπιστημίου και 4ετή αναπτυξιακά προγράμματα για να βρίσκει το πανεπιστήμιο ιδιωτικούς πόρους αφού δεν του δίνει πια το υπουργείο. Που ορίζει ότι τέρμα πια στις διεκδικήσεις το άσυλο και τις συλλογικές διαδικασίες αφού πια για να κάνει ένας σύλλογος συνέλευση πρέπει να παίρνει άδεια από τον πρόεδρο της σχολής και υπάρχουν πειθαρχικές ποινές για κάθε είδους “αποκλίνουσα” συμπεριφορά κατά τα μέτρα τους. Ο εσωτερικός κανονισμός διαμορφώνει ένα πανεπιστήμιο σε γυάλα που σκοπό έχει να βγάζει ανθρώπους καταρτισμένους και όχι εκπαιδευμένους, που δεν θα έχουν μάθει να διεκδικούν και να αντιστέκονται. Άτομα που αγνοούν την έννοια της συλλογικότητας και τη σημασία των συλλογικών τους οργάνων και αγώνων για τα δικαιώματά τους. Κι όλα αυτά γιατί μας προετοιμάζουν ένα μαύρο εργασιακό μέλλον στο οποίο δεν θέλουν να αντιδρούμε. Ένα άλλο κομμάτι του εσωτερικού κανονισμού αφορά τη διανομή συγγραμμάτων με λίστες στο γενικότερο πλαίσιο υποχρηματοδότησης του πανεπιστημίου. Αυτό το μέτρο, που είναι και κομμάτι του νόμου πλαίσιο, ορίζει ότι πια κάθε φοιτητής μπορεί να παίρνει μόνο ένα σύγγραμμα σε κάθε μάθημα το οποίο θα διαλέγει από μία λίστα.

Σε αυτή τη συγκυρία το Πανεπιστήμιο Κρήτης δέχεται μία μεγάλη επίθεση ενάντια στο άσυλο. Τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ “παγώνει” το θέμα της παιδείας προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις, έρχεται ο «πρωτοπόρος» Πρύτανης Παλλήκαρης να καταργήσει το άσυλο!! Ο ίδιος άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για υπεξαιρέσεις εκατομμυρίων ευρώ, και προσπαθεί να τις καλύψει μέσω off shore εταιρειών σε ιδιωτική κλινική στην Τουρκία υπό το έμβλημα του Πανεπιστημίου Κρήτης, που κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός του θανάτου του καθηγητή Αλεξανδρόπουλου, που λειτουργεί μέσα στην ιατρική σχολή το ιδιωτικό του μαγαζάκι (ΒΕΜΜΟ), που είναι καλοθελητής κάθε κυβέρνησης να περάσει πρώτος ,σε όλη την χώρα, κάθε αντιδραστικό μέτρο, όπως τον εσωτερικό κανονισμό, που υποβαθμίζει και κάνει πιο αυταρχικό το δημόσιο πανεπιστήμιο, βάζοντας σεκιούριτι και κάγκελα, μάλλον έχει πολλούς λόγους να μην θέλει το άσυλο. Απέναντι σε αυτό οι φοιτητικοί σύλλογοι και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να αναδείξουν το αίτημα της παραίτησης του Παλλήκαρη και της αντιδραστικής πρυτανείας, κόντρα στο πανεπιστήμιο που μας ετοιμάζουν.

Σε αυτή την επίθεση που έχει εξαπολυθεί τα τελευταία χρόνια από το κεφάλαιο και τους εκφραστές του(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ) το φοιτητικό κίνημα έχει για άλλη μια φορά να αναμετρηθεί με τις επιλογές τους. Τώρα που η επίθεση είναι ολομέτωπη σε επίπεδο παιδείας, εργασίας και δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι ανάγκη μια συνολική απάντηση του φοιτητικού κινήματος που θα προκαλέσει ρήγματα στην πολιτική τους.

Η εμπειρία του φοιτητικού κινήματος μας δείχνει ότι ο νικηφόρος δρόμος του αγώνα περνάει μέσα από την οργάνωση μαζικών γενικών συνελεύσεων και τον αγωνιστικό συντονισμό αυτών. Σε αυτό το δρόμο του αγώνα πρέπει να βρεθούμε μαζί με όλα τα κομμάτια που πλήττονται από αυτήν την πολιτική. Να παλέψουμε μαζί με τους φοιτητές των ΚΕΣ που η βάση του «10» και το αβάσταχτο οικονομικό βάρος των φροντιστηρίων τους ανάγκασε να στραφούν στα κολέγια. Που μας περιμένει το ίδιο μαύρο εργασιακό μέλλον των 600 και των 500 ευρώ, της ανασφάλιστης και ελαστικής εργασίας. Να παλέψουμε από κοινού για πλήρως δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με ελεύθερη πρόσβαση όπου το πτυχίο θα είναι μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Να παλέψουμε με τους εργαζόμενους για να πληρώσει την κρίση το κεφάλαιο! Με μία τέτοια ενωτική λογική μπορεί να δημιουργηθεί ένα μάχιμο φοιτητικό κίνημα που να μπορεί να συνδεθεί με τα εργατικά ξεσπάσματα δημιουργώντας ένα μέτωπο παιδείας-εργασίας που να μπορεί να αντιπαρατίθεται στην κυρίαρχη πολιτική και να αποσπά ουσιαστικές νίκες, που μαθαίνοντας από την εξέγερση του Δεκέμβρη να εκφράσει την νεολαία, παλεύοντας μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο ώστε να μην πληρώσουν οι νέοι και οι εργαζόμενοι την κρίση τους .
 
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

Απόσυρση - Καμία εφαρμογή του προτεινόμενου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και των 4ετών αναπτυξιακών προγραμμάτων. ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ της πειθάρχησης, του αυταρχισμού, της ιδιωτικοποίησης. Απαιτούμε να δοθούν άμεσα και δωρεάν όλα τα βιβλία και να αποσυρθούν οι λίστες συγγραμμάτων.


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ. Να λήξει η άρση του ασύλου στην Κνωσσό και να γίνεται ελεύθερα και χωρίς ωράριο η είσοδος στο πανεπιστήμιο. Να απομακρυνθεί η φρουριακού τύπου περίφραξη της Πανεπιστημιούπολης.

ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΗ ΠΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ. Κόντρα στην αυταρχικοποίηση του πανεπιστημΊου.


Να κλείσουν και να καταργηθούν τα ΙΕΚ/ΚΕΣ/ΚΕΚ. Να υπάρξει κρατική μέριμνα για τους αποφοίτους αυτών


Πλήρης δημόσια και δωρεάν παιδεία. Αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Κατάργηση της βάσης του 10. Ελεύθερη πρόσβαση για όλους στις σχολές.


Ένιαία πτυχία ανά γνωστικό αντικείμενο με πλήρη εργασιακά δικιώματα σε αυτό.


Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών. ΟΧΙ στην εντατικοποιηση των σπουδων μας


Κατάργηση των stage δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Για κάθε μία θέση που σήμερα καλύπτεται με μπλοκάκια, συμβάσεις, stage, μία θέση σταθερής και μόνιμης εργασίας. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.


ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ:


Νέος γύρος γενικών συνελεύσεων στο Ηράκλειο με σκοπό τον ευρύτερο συντονισμό των συλλόγων. Δημιουργία ανοιχτών συντονιστικών επιτροπών σε κάθε σχολή που έχει αγωνιστικό πλαίσιο.

Εκδήλωση την Τετάρτη 11/11 στα κτίρια της Κνωσού στις 18.00 με θέμα “Το Πανεπιστήμιο μέσα στην κρίση, απάντησή μας οι αγώνες”, με τον πανεπιστημιακό Τάκη Πολίτη που δικάζεται επειδή συμμετείχε σε απεργία που είχε προκηρύξει το σωματείο του και την πρόεδρο της ομάδας ενάντια στα ναρκωτικά “18 και άνω”


Παγκρήτια πορεία στο Ηράκλειο, στις 13/11, 12μ.μ, στα Λιοντάρια, για να μην περάσει ο εσωτερικός κανονισμός και η κατάργηση του ασύλου. Να κλείσουμε τις σχολές μας αυτή την ημέρα.


Παράσταση διαμαρτυρίας σε κάθε σύγκλητο με θέμα τον εσωτερικό κανονισμό και την κατάργηση του ασύλου. Όλες οι σχολές κλειστές τις μέρες των συγκλήτων.


Αντιρατσιστική πορεία την Πέμπτη 5/11 στις 18.00 στα Λιοντάρια


Να μη γίνει το μάθημα επιλογής “επιστήμων πολίτης” στις 4/11 στο οποίο καλεσμένος του Παλλήκαρη είναι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Παναγόπουλος, που ψήφισε 77 λεπτά αύξησης την ημέρα για τους εργαζομένους.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου