.


Ξεσηκωμός για να ανατρέψουμε την επίθεση κυβέρνησης Πα.Σο.Κ. – ΕΕ - ΔΝΤ  

Μια ημέρα μετά την εργατική Πρωτομαγιά που χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι διαδήλωσαν για να εκφράσουν την αντίθεση τους στα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει το ΠΑΣΟΚ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πήρε την ευθύνη και συν - διαμόρφωσε ένα πρωτοφανές πρόγραμμα περικοπών και λιτότητας. Δεν πρόκειται για πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας, αλλά για πρόγραμμα σωτηρίας των κερδών του κεφαλαίου και των τραπεζών, πρόγραμμα αφαίμαξης προς όφελος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, πρόγραμμα σύνθλιψης των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων.
Τα νέα μέτρα επιβάλλουν:
 περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο Τομέα
περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα
αύξηση του ΦΠΑ στο 23% 
 αύξηση των έμμεσων φόρων [τσιγάρα – βενζίνη – ποτά]
κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
διπλασιασμό στο ποσοστό των επιτρεπόμενων απολύσεων ανά μήνα προς όφελος της εργοδοσίας

Οι περικοπές των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων κλιμακώνεται με τετραετές πάγωμα μισθών, νέα περικοπή επιδομάτων και κατάργηση του 13ου - 14ου μισθού. Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα (συμβασιούχοι -ωρομίσθιοι κλπ) θα πεταχτούν στο δρόμο. Επίσης ο ιδιωτικός τομέας δεν μένει αλώβητος, όπως δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς ήδη τα αφεντικά (με περίσσιο θράσος από την κυβερνητική πολιτική) προχωρούν σε μειώσεις μισθών, τετράωρα κλπ. Μοιραία συνέπεια της επίθεσης για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δεν είναι μόνο η περικοπή του μισθού, αλλά η …κατάργησή του, αφού οι απολύσεις διευκολύνονται δραστικά (μείωση αποζημιώσεων, αύξηση ορίου). Οι εργοδότες μπορούν να τους αντικαταστήσουν με πάμφθηνους και ελαστικούς νέους, αφού η κυβέρνηση προβλέπει κατάργηση των κατώτερων μισθών των συμβάσεων για νέους και μακρόχρονα ανέργους! Η μετατροπή της σύνταξης σε επίδομα κηδείας, η νέα αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, δίνουν ακόμα πιο δραματική διάσταση στα μέτρα. 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί ότι απέτρεψε τα χειρότερα, σε σχέση με όσα διέρρεε το προηγούμενο διάστημα. Η αλήθεια είναι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Τα δανεικά από ΕΕ - ΔΝΤ θα δίνονται με το σταγονόμετρο και ανάλογα με τη συμμόρφωση στις προσταγές του κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι έρχονται ακόμα χειρότερα μέτρα, εάν τους αφήσουμε. Ήδη αυτό το «πακέτο» είναι το τρίτο (Πρόγραμμα Σταθερότητας Φεβρουάριος, μέτρα Μαρτίου) μέσα σε λίγους μήνες.
Η ελπίδα δεν βρίσκεται στη «σωτηρία» από Παπανδρέου – Μέρκελ – Στρος Καν, αλλά στους αγώνες και στον ξεσηκωμό όλων μας. Με μια απεργιακή έκρηξη και αγώνα διαρκείας μπορούμε να ανατρέψουμε τα μέτρα και την πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. 
Οφείλουμε να κινηθούμε ενωτικά και μαχητικά, μέσα στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς με σκοπό να διαμορφώσουμε θέσεις και να απαντήσουμε στην πολιτική λιτότητας και εξαθλίωσης. Τη δεδομένη στιγμή χρειάζεται αγώνας με στόχο την παύση των πληρωμών του τοκογλυφικού χρέους, την εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο, την απαγόρευση των απολύσεων, για να μην περάσει η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Για να αυξηθούν οι μισθοί και το εισόδημα των εργαζόμενων, να μειωθεί ο χρόνος εργασίας. Για να φορολογηθεί το κεφάλαιο, να παγώσουν οι εξοπλισμοί. Για να δημευτεί η εκκλησιαστική περιουσία. Για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης. Για την νομιμοποίηση των μεταναστών. Αγώνας για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων.
Σε κάθε φοιτητικό σύλλογο να οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη για ένα κίνημα που θα επιβάλει την ανατροπή στη σύγκρουση με το καπιταλισμό, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η πανεργατική απεργία της 5ης Μάη, οι κλαδικές απεργίες που ξεσπούν, οι αποκλεισμοί της Βουλής και άλλων κυβερνητικών κτιρίων που προγραμματίζουν τα σωματεία αποτελούν βήματα στην κλιμάκωση του αγώνα.


Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου